Cine suntem noi?

17 mămici de copii iubitori de povești, ce am înțeles cât de importantă e implicarea în comunitate pentru a crește împreună. O echipă harnică și implicată, ce crede cu adevărat în puterea poveștilor și a educației prin lectură.

Pornind de la entuziasmul copiilor noștri de a asculta povești și de a răsfoi cărți, îmbinat cu plăcerea de a spune povești ce au puterea de a schimba comportamente, am decis să organizăm întâlniri de lectură. Prima ediție “Cu copiii la povești” a avut loc pe 10 august 2017, iar de atunci până în prezent, în cele peste 300 de întâlniri, Clubul de carte a crescut mult. De la un om la o echipă, de la câțiva copilași la o întreagă clasă la fiecare întâlnire, de la o carte citită la peste 500, de la simple întâlniri de lectură la evenimente complexe, cum ar fi primul Târg de carte dedicat exclusiv copiilor din zona noastră, până la lansări de carte cu invitați de renume precum Prințesa Urbană sau Cristina Andone; de la donații modeste la sume considerabile pentru salvarea inimilor de copii; de la o idee, la un ONG mult iubit. Și drumul ne e înainte!

“Cu copiii la povești” e club de lectură ce îmbină poveștile cu ateliere creative, storytelling și socializare pentru copii și părinți. În cadrul fiecărei întâlniri citim împreună una sau două cărticele, dezbatem apoi într-o sesiune de storytelling cele citite, participăm la ateliere creative în directă concordanță cu mesajele cărților, iar la final e timp liber de joacă și socializare.Și poate mai mult decât atât, e o comunitate de mici cititori, un sentiment de apartenență la un grup de părinți ce aleg educația cu blândețe, responsabilitate și respect față de copiii lor, cărora au grijă să le insufle adevăratele valori.

Nu ne propunem să salvăm lumea, însă ne dorim ca în fiecare zi să li se citească celor mici pagini despre bunătate, despre curaj și onestitate, despre muncă și încredere, despre adevăr și dreptate, despre fericire și iubire, despre omenie și empatie, despre tot ce ar putea face lumea mai bună într-o zi!

De ce credem în puterea poveștilor?

Pentru că ele pot modela un comportament, scăpa de o teamă, însenina o zi morocănoasă prin intermediul a ceea ce le este citit copiilor. Pentru noi ca adulții, povestea e o „citeală” de o seară, ai citit-o, ai pus-o in biblioteca și gata. Dar copiii rămân mult timp cu ea in suflet, își pun întrebări despre ce s-a întâmplat acolo mult timp. Și iau întâmplările din poveste și le aplică în viața lor. De aceea, așa cum spunea Crina Mictariu -scriitoare de povești, nu vedem logic să citim copiilor poveștile clasice, cu intrigă dezastruoasă, dar vezi, final fericit. Care ar fi și scopul ca povestea să fie rea? Cu mame vitrege urâcioase, cineva care omoară, pedepsește sau se răzbună pe altcineva, balaur cu 7 capete, etc. Oricum viața e grea. Preferăm să ne hlizim toată povestea și finalul să fie cu tâlc. Credem cu tărie și milităm pentru ideea că numai printr-o educare a emoționalului putem inventa o lume mai buna!

Întrucât poveștile cu mesaj pozitiv au puterea sa schimbe comportamente, copiii învață și se vindecă prin poveste! Acumulează informații și le rețin fără efort. Astfel, un copil poate trăi emoția, timiditatea, agresivitatea, teama de durere, de separare în poveste și astfel și-o poate vindeca în realitate.
Mai mult, povestea deschide mediul propice învățării și copiii vor asimila mult mai ușor dacă în loc de niște noțiuni pe care trebuie să le învețe pe dinafară li se creează o poveste. Ei vor face asocieri și vor reține mai ușor ceea ce au nevoie.